Onze behandelmethoden

Acupunctuur

Acupunctuur is een behandelmethode binnen de traditionele Chinese geneeskunde (TCG). De TCG is een kijk op gezondheid en leven die al meer dan drieduizend jaar oud is. Acupunctuur start altijd vanuit een intake – een  vraaggesprek en onderzoek om er samen met jou achter te komen wat er precies aan de hand is.

 

Hoe gaan de behandelingen

Tijdens het eerste consult maken we kennis en gaan we uitgebreid in op jouw klachten, de geschiedenis en algemene gezondheidstoestand. Ook voelen we de polsen en bekijken de tong. We bespreken ook de doelen en verwachtingen van de behandeling. Hierna volgt direct de eerste acupunctuur behandeling. In totaal duurt het eerste consult ongeveer 90 minuten.

Na een vijftal behandelingen evalueren we samen de verbetering van de toestand. We kunnen besluiten dat het niet verder meer nodig is. Of dat we nog doorgaan met behandelen. Bijvoorbeeld bij chronische klachten die meer aandacht vergen.

Tijdens een acupunctuursessie lig je ontspannen op de behandelbank. Er worden een beperkt aantal naaldjes geplaatst en daarmee blijf je een tijdje rustig liggen, ongeveer een half uur. Daarna worden de naalden weer verwijderd.

De werking. En altijd op maat voor jou. 

Acupunctuur is een behandelmethode waarbij naalden onder de huid in het lichaam worden aangebracht op acupunctuurpunten. Hierdoor worden signalen gegeven aan het lichaam ter verbetering van de klacht.

Acupunctuur kan bij een groot aantal klachten worden toegepast en heeft vrijwel geen bijwerkingen. Voor een overzicht van aandoeningen en indicaties kun je kijken op de pagina van deze website. Bovendien kan acupunctuur helpen de algemene fitheid en de natuurlijke weerstand te verhogen.

Kijk voor meer informatie onderaan de pagina: veelgestelde (en overige) vragen.

Altijd op maat voor jou

Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom (de klacht), maar ook de onderliggende oorzaken van het probleem komen in beeld. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang van de organen.

Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.

Veelgestelde vragen

De prikjes van de dunne naaldjes zijn meestal nauwelijks voelbaar. Soms voel je niet eens dat ze er zitten. Wel kun je soms een vreemd gevoel ervaren bij een punt. Dit verschijnsel heet déqi en is een teken dat er verandering optreedt.

Voor de acupunctuur behandelingen hebben we meestal je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik nodig. Vaak ook de rug, nek of hoofd. Maar nooit allemaal te gelijk in een behandeling.

Meestal hoeven dus alleen de schoenen, sokken en lange broek uit. Voor de rug natuurlijk ook de kleding daar.

Je kunt je ondergoed altijd aan laten. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt. Wij laten je even alleen bij het omkleden. En als je je te bloot voelt in ondergoed, zijn er altijd schone handdoeken aanwezig om je mee toe te dekken. Of kun je daarvoor je eigen handdoek gebruiken.

We maken gebruik van nieuwe steriel verpakte naaldjes. Deze worden naderhand weggedaan in een speciale container. De naalden worden niet meer opnieuw gebruikt.

De praktijk wordt twee keer in de week schoongemaakt. Zo nodig nog een keer extra. De katoenen omtrek op de behandeltafel wordt diverse malen op een dag verschoond. Desondanks vragen wij je om zelf een grote handdoek mee te nemen om op te liggen.

Een beginconsult duurt ongeveer 90 minuten. Een vervolgconsult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur.

Een acupunctuurbehandeling is altijd op maat. En niet alleen het symptoom maar ook de onderliggende oorzaken van het probleem worden aangepakt. Lichaam en geest worden als één geheel gezien, alle omgevingsfactoren zijn van belang voor je gezondheid en er wordt anders gekeken naar de functie en samenhang van de organen. Acupunctuur verschilt daardoor nogal van de reguliere Westerse geneeskunde. Maar er wordt altijd eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Wij raden altijd aan om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.